" ÜDVÖZÖLJÜK A FALUBAN, AMELY EGY VÁROSBAN VAN "       EZ A SZENTSIMONÉRT EGYESÜLET HONLAPJA
3625 Ózd Barátság utca 6 simoniegy@gmail.com 30-4415571
MENÜ

 A Szentsimonért Egyesület elődje ifjúsági klubként 41 éve alakult. Kevés kivétellel ugyanazok a személyek alkotják. A 40 éves évforduló megünneplésére forráshiány miatt nem volt korábban lehetőségünk. A folyamatos munka elismerése volt a NEA-E-15-0229 pozitívan megítélt egyedi támogatás, amit ezúton is megköszönünk. A támogatási programnak megfelelően 2015-12-1 és 2016-09-15 között a következő tevékenységekről számolhatunk be:
         
 2015 decemberében  közös adventi koszorú építést, karácsonyfa, betlehem állítást és karácsonyváró gyermekműsort szerveztünk (ez utóbbit a  helyi katolikus karitásszal együttműködve). Ezáltal a helyi római katolikus egyházközség vezetőinek a munkáját is segítettük.

       A környéken egyedülálló módon húsz év óta minden évben emlékmisével és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk január 12.-én a Don kanyari áttörés napján. Ebben az évben is az Egyesületünk szervezte és rendezte az eseményt, amelyet 2011 óta városi rendezvénynek minősítettek. A fűtetlen Árpád-kori templom és a 18 órai kezdés ellenére a városból is sok résztvevő volt. A rendezvény után baráti beszélgetésekre és a helytörténeti gyűjtemény katonai témájú tárlatának megtekintésére is lehetőséget biztosítottunk.
 
        2016-ban már a 3. alkalommal nagy sikerű ingyenes gyermeknapot rendeztünk május végén, a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesülettel közösen. Programja: Kispályás gyerekfoci helyi csapatokkal, csikós bemutató, gyereklovaglás, szekerezés, traktorozás, kis állatsimogató, fánksütés, stb.
 
        Ebben az évben is többször helytörténeti előadást és tárlatvezetést tartottunk az Árpád-kori templomban és a helytörténeti gyűjteményben a Barkóságról, és falunkról. Ezek közül kiemelkedik a Csépányi általános iskola diákjainak és a Petőfi úti iskola tantestületének tartott tájékoztató.
 
        2010-től gyakorlatilag teljesen átvette az alapítványtól a több mint tíz éve, évenként megrendezett ún. falunap megrendezését. 2014-ben a 800 éves évforduló ünnepségeit az alapítvány rendezte, de a tényleges munkát akkor is az egyesület tagsága végezte el. A 2016. augusztus 6.-án megtartott falunapot összekapcsoltuk az egyesület 40 éves évfordulójával és egy fafaragó népművész kiállításával. Részletes programja:
         10 órától főzés, foci, ping-pong verseny 13 órától ebéd 14 órától Klubtalálkozó, diavetítés 15 óra 30-tól a Barkóczi testvérek műsora 16 órától Kenyérszentelés, köszöntők, Fónad István fafaragó népművész kiállításának megnyitása 17 órától a Gömöri lovas Egyesület karuszel bemutatója 18 órától Szarkaláb néptánc együttes 18 óra 30-tól The Colors Együttes19 órától OMI zenés színház 20-24 óráig Szabadtéri Bál Kocsik –Havas duó. A rendezvényhez helyi támogatók, Ózd polgármestere, és a választókerületi képviselő is hozzájárultak. A kulturális műsorban kizárólag helyi amatőr fellépők mutatkoztak be.

        Külön színfoltot jelentett a klubtalálkozó, amelyen diabemutatón felidéztük az egyesület elődjének alakulásától eltelt 40 év történéseit, az egykori tagok meghívásával.
 
       Ez évben először tevékenyen részt vettünk a Coburg huszárezred egyenruháját viselő Gömöri Lovas Egyesület által szervezett 80km-es  Görgei emléktúra rendezésében, amelyen a szlovákokkal együtt 54 lovas vett részt.

       A főzőcsapatunk eredményesen szerepelt szokásos városi-járási rendezvényeken.

      Elkészítettünk egy főleg régi felvételeken alapuló, 80 fotót tartalmazó egyszerű megjelenésű kiadványt és a www.szentsimon.hu honlap kibővítésére is sor került. A rendezvények miatt megnövekedett papírmunkához egy multifunkciós nyomtatót is beszereztünk, és öregedő számítógépünk felújítására is sor került.

     Valamennyi rendezvényünkön kihangsúlyoztuk a kapott egyedi támogatás jelentőségét. Az Ózd városi televízió a rendezvényekről pozitív híradásokkal számolt be. Az internetes portálokon szerzett visszajelzések is egyértelműen a rendezvények sikerét bizonyítják.

Civil szervezeteink együttműködése erősödött, ezáltal biztosítja a közösségtudat fennmaradását egy nagyon komoly válságot átélő város peremkerületeként is. Önkéntes támogatóink száma a tagságunkon kívül 20-24 fő közé emelkedett. A támogatás és a rendezvények nélkül településünk már ebben az évben beleszürkült volna az elidegenedett városi létbe

A beszámolóhoz csatoltuk a programok során készült fényképek egy részét, az elkészíttetett kiadvány pdf változatát több részletben  A 22 oldal+ borító túl nagy fájlméretet eredményezett. Meghívók, plakátok pdf változatát, (Ezeket a településrész minden házához eljuttattuk.)
A támogatást ezúton is köszönjük!

Asztali nézet